Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

«Από σφαίρα του ληστή η τραγωδία»


Από τη μία και μοναδική σφαίρα που έριξε ο Αλβανός ληστής, κατά τη διάρκεια της ένοπλης συμπλοκής με τον 38χρονο αστυνομικό, προχθές το μεσημέρι στο κατάστημα «Γερμανός» στον Βύρωνα, σκοτώθηκε η 32χρονη υπάλληλος Αθανασία (Νάνσι) Γκίνη.

Αυτό προκύπτει από την ιατροδικαστική εξέταση, αλλά και το βίντεο που κατέγραψε τις τραγικές σκηνές της ληστείας στο κατάστημα.
Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππος Κουτσαύτης, που έκανε χθες το πρωί τη νεκροτομή στο πτώμα της άτυχης κοπέλας, διαπίστωσε ότι έχει δύο πύλες εισόδου και δύο εξόδου του βλήματος που την τραυμάτισε θανάσιμα.
Συγκεκριμένα, η σφαίρα χτύπησε την κοπέλα πρώτα στον αριστερό βραχίονα τον οποίο διαπέρασε, μπήκε κάτω από την αριστερή μασχάλη, τρύπησε την καρδιά και τον αριστερό πνεύμονα και βγήκε από το στέρνο.
Οπως δήλωσε ο κ. Κουτσαύτης στο «Εθνος», η σφαίρα που προκάλεσε το τραύμα δεν ήταν κυρτή, αλλά «οξύαιχμη και με μεγάλη διατρητική ικανότητα», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προήλθε από το εννιάρι πιστόλι «τοκάρεφ» του 23χρονου Αλβανού ληστή και όχι από το 38αρι περίστροφο του υπαρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος προσπαθούσε να τον αφοπλίσει και πάλευε μαζί του.
Η διαπίστωση του ιατροδικαστή επιβεβαιώνει την εκτίμηση των αστυνομικών της Ασφάλειας που μελέτησαν το βίντεο, στο οποίο φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες από τα δραματικά γεγονότα, και έκαναν την αυτοψία στον χώρο.
Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι τη στιγμή που η κοπέλα πέφτει θανάσιμα τραυματισμένη, ο αστυνομικός τής έχει γυρισμένη την πλάτη και παλεύει με τον ληστή.
Οι έξι σφαίρες που έριξε ο 38χρονος υπαρχιφύλακας της ΥΜΕΤ φεύγουν προς το εσωτερικό του καταστήματος, στην αντίθετη κατεύθυνση από την 32χρονη, η οποία έχει βληθεί από απευθείας βολή και όχι από εξοστρακισμό. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, μία βολίδα από το όπλο του ληστή βρέθηκε κοντά στο σημείο που έπεσε η Αθανασία και εκτιμάται ότι είναι αυτή που βγήκε από το στήθος της. Τέλος, από το «τοκάρεφ» του Αλβανού βρέθηκε ένας και μοναδικός κάλυκας. Η ειρωνεία, δηλαδή, είναι ότι πρόλαβε και έριξε μία και μοναδική σφαίρα που σκότωσε την κοπέλα.
Ο Αλβανός δέχτηκε τρεις από τις έξι σφαίρες του αστυνομικού στο στήθος και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον «Ευαγγελισμό».
Με βάση αυτά τα στοιχεία ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός.
Ωστόσο, έστω και αν το τυπικό νομικό μέρος της υπόθεσης καλύπτει πλήρως τον αστυνομικό, δεν παύει να ελέγχεται για λάθος επιλογή που οδήγησε στον βίαιο θάνατο της 32χρονης εργαζόμενης.
ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ ΤΟ ΠΥΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Συνάδελφοι του 38χρονου υπαρχιφύλακα επισημαίνουν ότι έκανε κάτι που τον τιμά, αφού, παρά το γεγονός ότι ήταν εκτός υπηρεσίας, αντέδρασε με στόχο να προστατεύσει ανθρώπους που κινδύνευαν, με κίνδυνο πρώτα απ όλα του εαυτού του.
Ομως, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η παρορμητική απόφαση να επέμβει μέσα σε κλειστό χώρο και μάλιστα να πυροβολήσει και ο ίδιος ανάμεσα σε άλλους έξι πολίτες ήταν μοιραία. Ο 38χρονος υπαρχιφύλακας, που ήταν ως πελάτης στο κατάστημα, είδε τον ληστή να απειλεί την κοπέλα για να του ανοίξει το ταμείο. Στη συνέχεια την έσπρωξε στην άκρη, γιατί δεν φαινόταν συνεργάσιμη και έβαλε κάτω από τη μασχάλη του το πιστόλι για να απελευθερώσει και τα δύο του χέρια.
Τότε ο αστυνομικός θεώρησε καλή ευκαιρία να του αρπάξει το όπλο, αλλά δεν τα κατάφερε με την πρώτη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η μοιραία συμπλοκή. Ολα αυτά πάντως, για όσους γνωρίζουν, είναι κλασικό δείγμα έλλειψης εκπαίδευσης, κάτι που βαρύνει ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ.
www.ethnos.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου