Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ζουγκλα απο αδεσποτες σφαιρες

Η εγκληματική αντίδραση του αδίστακτου 23χρονου Αλβανού ληστή και η αψυχολόγητη ενέργεια του 38χρονου υπαρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ, που πυροβόλησε χωρίς να σκεφτεί μέσα σε κλειστό χώρο και ανάμεσα σε πολίτες, ήταν οι δύο βασικές αιτίες για τον βίαιο χαμό της 32χρονης Αθανασίας Γκίνη, υπαλλήλου στο κατάστημα «Γερμανός» στον Βύρωνα.

Μία ληστεία με λεία μόλις 300 ευρώ εξελίχτηκε σε τραγωδία, αφού η άτυχη υπάλληλος βρέθηκε απροστάτευτη ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και δέχτηκε δύο σφαίρες στο στήθος που έκοψαν πρόωρα και άδικα το νήμα της ζωής της.
Το μεγάλο και βασανιστικό ερώτημα είναι αν οι σφαίρες που σκότωσαν την 32χρονη ήταν του αστυνομικού, του ληστή ή και των δύο.

Οποια και αν είναι η απάντηση πάντως, το θέμα που αναδεικνύεται από αυτή την τραγωδία είναι ότι οι πολίτες βρίσκονται πλέον στο έλεος των εγκληματιών, αλλά και... των αστυνομικών, που για ακόμα μια φορά φαίνεται ότι πάσχουν βαριά από έλλειψη εκπαίδευσης και στοιχειώδους επαγγελματικής συμπεριφοράς.

Κανείς δεν αμφισβητεί την καλή πρόθεση και την παλικαριά του 38χρονου αστυνομικού, ο οποίος χωρίς να διστάσει προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον ένοπλο ληστή με κίνδυνο της ζωής του. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η παρορμητική αντίδρασή του να βάλει σε κίνδυνο άλλους επτά αθώους πολίτες, που ένιωθαν τις σφαίρες να πέφτουν σαν βροχή γύρω τους, με αποτέλεσμα να πληρώσει με τη ζωή της η 32χρονη Αθανασία.

Ισως για τον λόγο αυτόν, η αστυνομία μουδιασμένη στην αρχή, ανέφερε ότι ο αστυνομικός καταδίωξε τον ληστή στον δρόμο και τον τραυμάτισε σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόσταση από το κατάστημα.

Τα δραματικά γεγονότα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ξεκαθάρισαν την αρχική σύγχυση, εξελίχτηκαν ως εξής:

ΕισβολήΣτις 13.40 χτες το μεσημέρι, ένας ένοπλος εισέβαλε στο κατάστημα «Γερμανός» στην οδό Κύπρου 102 (έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Βύρωνα), ακινητοποίησε τέσσερις πελάτες και τρεις υπαλλήλους με την απειλή πιστολιού και άρπαξε από την ταμία Αθανασία Γκίνη 300 ευρώ.
Ενας συνεργός του ληστή φύλαγε τσίλιες έξω από το κατάστημα.
Μεταξύ των πελατών ήταν και ο 38χρονος αστυνομικός, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, με πολιτικά, και είχε πάει να δώσει για επισκευή το κινητό τηλέφωνο της γυναίκας του.
Ο υπαρχιφύλακας, ο οποίος είναι 12 χρόνια στο Σώμα και υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης, αλλά σε εσωτερική υπηρεσία, δεν περίμενε να φύγει ο ληστής και να τον ακολουθήσει, όπως επιβάλλει η αστυνομική πρακτική, για να μη θέσει σε κίνδυνο πολίτες, αλλά φώναξε «αλτ, αστυνομία» και προσπάθησε να τον αφοπλίσει. Προφανώς δεν είχε αντιληφθεί τον δεύτερο ληστή που ήταν στην πόρτα.
Ο 23χρονος Αλβανός, που ήταν μέσα στο κατάστημα, χωρίς να διστάσει γύρισε και πυροβόλησε προς το μέρος του αστυνομικού. Εκείνος απάντησε αδειάζοντας πάνω του και τις έξι σφαίρες από το υπηρεσιακό του περίστροφο.
Οι υπόλοιποι πελάτες και υπάλληλοι έπεσαν ενστικτωδώς στο πάτωμα, ενώ οι σφαίρες σφύριζαν γύρω τους στον κλειστό χώρο.
Η Αθανασία όμως δεν πρόλαβε. Σήκωσε το αριστερό της χέρι να φυλαχτεί, αλλά μία σφαίρα το διαπέρασε και καρφώθηκε στο αριστερό ημιθωράκιο. Μια δεύτερη σφαίρα την έπληξε στη δεξιά πλευρά του στήθους και έπεσε αιμόφυρτη κάτω. Λίγο αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.
Δεν διευκρινίστηκε αν οι σφαίρες ήταν από αποστρακισμό, που είναι πολύ πιθανό, ή απευθείας, αλλά λίγη σημασία έχει για την άτυχη κοπέλα και την οικογένειά της που τη θρηνεί.
Ο ληστής δέχτηκε τρεις σφαίρες στο σώμα του, αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί τρέχοντας.
Ο αστυνομικός δεν τον ακολούθησε, γιατί η πρώτη του αντίδραση ήταν να βοηθήσει την κοπέλα και να καλέσει ενισχύσεις.

http://www.ethnos.gr/

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2674737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου