Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Δελτιο Τυπου της ΑΚΟΑ και απαντηση της Κουνεβα

O ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, κινηματικής αριστεράς δεν είναι χθεσινές στους αγώνες για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των «χωρίς φωνή», των «εκτός». Δεν ανακαλύψαμε τις ελαστικές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας, τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας, τα «ψυγεία», τις ουρές των ανέργων, τους άστεγους, το trafficking, σήμερα. Η διαδρομή μας είναι γεμάτη από βηματισμούς, από αγώνες, στα σοκάκια της ανέχειας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων. Δεν είμαστε αριστερά της σιωπής. Δεν είμαστε η αριστερά του όλα και τίποτα. Εδώ και χρόνια έχουμε επιλέξει όχθη και σε αυτή την όχθη περπατάμε, επιδιώκοντας να αφήσουμε ίχνη μια άλλης αντίληψης για την αριστερά και τα κινήματα. Η αντίληψή μας δραπετεύει από τη λογική των «κάτω» και των «πάνω», της κορυφής» και της «βάσης», της στείρας διαμεσολάβησης του «κοινωνικού» από το «πολιτικό». Οι «χωρίς φωνή», οι «χωρίς χαρτιά», οι «απ΄ έξω», οι «από κάτω» πρέπει να ακουστούν αυθεντικά.
1. Η πρότασή μας, η ιδέα μας σωστότερα, να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, γυναίκα από τον κινηματικό χώρο, με προτεραιότητα την Κ. Κούνεβα εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς τη λογική, σε αυτή την αντίληψη. Μας ενδιαφέρει να ακουστεί δυνατά στην καρδιά της Ευρώπης η φωνή της εργαζόμενης, της μετανάστριας, της γυναίκας, της κακοποιημένης. Μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε, ώστε, να δοθεί χώρος και λόγος, διατηρώντας απολύτως την αυτονομία τους, σε αυτούς και αυτές που υφίστανται τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, το μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων, τη ζούγκλα του ανταγωνισμού και της λογικής του κέρδους.
2. Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε μια ακόμη έδρα στην (ευρω)κοινοβουλευτική μας ομάδα. Μια ιστορικός στην πατρίδα της και καθαρίστρια στην Ελλάδα, θα είναι μια βόμβα, ένα αγκάθι, στην καρδιά της Ευρώπης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μια βόμβα, επίσης, στα θεμέλια ενός κοινωνικού και πολιτικού συντηρητισμού, που θέλει το κόμμα, το όποιο κόμμα, να είναι αυτό που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά σε αυτό το επίπεδο, τα ζητήματα των «από κάτω». Εξάλλου, πρόκειται για προτάσεις που όλο και περισσότερο υλοποιούνται στην Ευρώπη από αριστερές δυνάμεις και αυτό μας ενθαρρύνει. Χρειάζεται, λοιπόν, να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν αυθεντικά τα κινήματα, σε όλα τα επίπεδα.
3. Δεν είναι πρώτη φορά που η συλλογικότητά μας, η ΑΚΟΑ, κάνει αντίστοιχες προτάσεις. Θυμίζουμε, ότι στις εκλογές του 2007, είχαμε προτείνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν υποψηφιότητες που να σηματοδοτούν την κοινωνική απελευθέρωση και να είναι συμβατές με τις υπαρκτές κοινωνικές και κινηματικές διεργασίες Και τότε είχαμε μιλήσει για τους «χωρίς φωνή». Και τότε είχαμε προτείνει αντισυμβατικές – εναλλακτικές υποψηφιότητες, όπως κρατούμενο – ακτιβιστή για τα δικαιώματα στις φυλακές, μετανάστη/ρια, ακτιβιστή/ακτιβίστρια του ομοφυλόφιλου κινήματος, αντιρρησία συνείδησης κ.λπ. Και μάλιστα, δηλώσαμε την πρόθεσή μας να αποσύρουμε τις δικές μας, κομματικές υποψηφιότητες, ώστε να διευκολύνουμε την υλοποίηση της πρότασης. Συνεπώς, μόνο ως κακόγουστο αστείο, ακούγεται ότι η πρότασή μας συσχετίζεται με συναλλαγές για έδρες προς όφελός μας.
4. Άλλωστε, η πρότασή μας περιέχει και άλλες ιδέες όπως: εναλλαγές, ισότιμη συμμετοχή γυναικών, πολιτικός και κοινωνικός πλουραλισμός.
5. Πέρσι, τέτοιο καιρό, διοργανώσαμε ως ΑΚΟΑ διήμερο στην Αγορά της Κυψέλης με τίτλο «Οι χωρίς φωνή στη διαπασών – η αριστερά ακούει και δρα». Ακούμε, λοιπόν και δρούμε, στην πράξη... Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2009



«Να προσέχουν πώς χρησιμοποιούν το όνομά μου. Δεν θα είμαι υποψήφια με κανένα κόμμα». Με τα λόγια αυτά φέρεται να απάντησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέσα από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του «Ευαγγελισμού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου