Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ...

Άντρες της ακτοφυλακής της Λέσβου έδεσαν δώδεκα Σομαλούς μετανάστες μέσα σε ένα φουσκωτό και μετά τρύπησαν τα πλευρά του σκάφους με μαχαίρια για να πνίξουν τους αβοήθητους μετανάστες που ζητούσαν άσυλο, που σώθηκαν από ένα περαστικό τουριστικό σκάφος.
Το Λιμενικό της Λέσβου κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει μαζικά 12 Σομαλούς που ζητούσαν άσυλο, ανάμεσα στους οποίους μια γυναίκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, στις 5 Ιουλίου ένα αυστριακό ελικόπτερο της Frontex [της υπηρεσίας της Ε.Ε. που κάνει επιτήρηση στα εξωτερικά της σύνορα] εντόπισε στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κόρακας της Λέσβου μια φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 12 μετανάστες.
Όταν έφτασε το Λιμενικό το ελικόπτερο έφυγε, αφήνοντας τους έλληνες λιμενόμπατσους να συλλάβουν τους 12. Οι Λιμενικοί έβγαλαν τους 12 από τη βάρκα, τους έδεσαν τα χέρια στο λαιμό, τους χτύπησαν και τους ξανάβαλαν στο φουσκωτό, πριν τρυπήσουν τα πλευρά του με μαχαίρια. Μετά άφησαν τη βάρκα στα ανοιχτά λέγοντας στους μετανάστες στα αγγλικά: "Now you will die!" ["Τώρα θα πεθάνετε!"]
Το φουσκωτό άρχισε αμέσως να βάζει νερά και να βουλιάζει. Οι μετανάστες σώθηκαν από βέβαιο πνιγμό όταν πέρασε ένα βρετανικό κρουαζιερόπλοιο, τους είδε και τους έσωσε. Οι μετανάστες κατόπιν μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Παγανής, όπου ένας συμπαραστεκόμενος δικηγόρος τους έφερε σε επαφή με τον ΟΗΕ. Το Λιμενικό, προσθέτοντας την προσβολή στις πράξεις του, αποκάλεσε τη μήνυση που του έκανε ο ΟΗΕ προβοκάτσια.

και στον τοπικό τύπο.

Καταγγελίες που σοκάρουν!
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή01/08/2009

Μια σοβαρή καταγγελία βιαιοπραγίας κατά παράνομων μεταναστών από στελέχη του Λιμενικού Σώματος απασχολεί αυτές τις ημέρες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και το Λιμενικό Σώμα.Κι αυτό γιατί, μετά από τις καταγγελίες πριν μερικά χρόνια της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», για στελέχη του Λιμενικού Σώματος που μετέφεραν με το σκάφος τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία, μια δεύτερη ακόμη πιο σοβαρή καταγγελία πλήττει την εικόνα της χώρας. Αναμένεται δε να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής κριτικής στην Ελλάδα από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Λίγες μόλις ημέρες μετά το θάνατο του μετανάστη που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην Ηγουμενίτσα, οι καταγγελίες που έρχονται στην επιφάνεια αποτελούν αφορμή προβληματισμού για το Λιμενικό Σώμα. Πάντως, είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ερευνά την όλη υπόθεση και μάλιστα με την πρέπουσα σοβαρότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σχετική έρευνα διεξάγει ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος και μέχρι προχθές Παρασκευή ήταν στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος μάλιστα από τον αρχιπλοίαρχο, προϊστάμενο της Περιφέρειας Βόρειας Ελλάδας του Λιμενικού Σώματος.

Την υπόθεση κατήγγειλε με γραπτή αναφορά της στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αμέσως δε ενημερώθηκε σχετικά ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περιστατικό φέρεται να έγινε την Κυριακή 5 Ιουλίου, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο Ακρωτήριο Κόρακας ανοιχτά της Συκαμιάς. Το αυστριακό ελικόπτερο της Frondex που κάνει περιπολίες στην περιοχή, εντόπισε μια φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 12 Σομαλοί παράνομοι μετανάστες (ανάμεσά τους και μια γυναίκα). Λίγα λεπτά αργότερα, ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος έφθασε στο σημείο και επιβίβασε τα 12 άτομα, υλοποιώντας το σχέδιο διάσωσής τους, οπότε και το αυστριακό ελικόπτερο αποχώρησε.Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν σε στελέχη του Κέντρου Παραμονής Παράνομων Προσφύγων στην Παγανή της Μυτιλήνης, που μετέφεραν τις καταγγελίες των Σομαλών στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αμέσως μόλις οι λιμενικοί επιβίβασαν τους 12 αλλοδαπούς στο σκάφος τους, τους έδεσαν πισθάγκωνα και τον έναν απʼ αυτούς με σχοινί στο λαιμό για να τον εκφοβίσουν, και τους χτύπησαν, μεταξύ των άλλων και τη γυναίκα. Στη συνέχεια, τους επιβίβασαν ξανά στη φουσκωτή βάρκα την οποία τρύπησαν, τους είπαν στα αγγλικά: «τώρα θα πεθάνετε» και έφυγαν εγκαταλείποντάς τους. Η βάρκα τότε άρχισε να «βάζει νερά» και να βυθίζεται.
Διάσωση…
Όπως πάντα οι αλλοδαποί δήλωσαν, κι ενώ πνίγονταν έτυχε να περνάει από την περιοχή ένα τουριστικό σκάφος με Βρετανούς επιβαίνοντες, οι οποίοι τους περισυνέλεξαν και τους παρέδωσαν σε ομάδα διασωστών που στη συνέχεια τους μετέφερε στο νησί. Οι 12 Σομαλοί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαμονής της Παγανής, όπου κατέθεσαν όσα έζησαν σε δικηγόρο και κοινωνική λειτουργό του Κέντρου. Εκείνες ενημέρωσαν με τη σειρά τους την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ακολούθως η οργάνωση μετέφερε τα όσα κατήγγειλαν οι μετανάστες στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Οι ίδιοι οι αλλοδαποί δε θέλησαν να καταθέσουν μήνυση, ενώ λόγω του ότι δεν είχαν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για την εξάμηνη κράτηση όσων παράνομα μπαίνουν στην Ελλάδα, τρεις μέρες μετά την αποβίβασή τους και αμέσως μετά την καταγραφή τους αφέθηκαν ελεύθεροι και έφυγαν για την Αθήνα. Οι ίδιοι φέρονται να δήλωσαν ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φύγουν με ασφάλεια από το νησί για την Αθήνα και από εκεί να εξαφανιστούν στο εξωτερικό».Με δεδομένες και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάση Παπαληγούρα, ότι δεν πρόκειται νʼ ανεχθεί κρούσματα βασανισμού και κακομεταχείρισης σε μετανάστες, κινήθηκαν άμεσα διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σημειώνουμε πως πριν από λίγες ημέρες ήρθε στη Μυτιλήνη ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Λιμενικού Σώματος που εδρεύει στην Καβάλα, και κάλεσε το πλήρωμα του συγκεκριμένου σκάφους του Λιμενικού το οποίο τη μέρα που έγιναν οι καταγγελίες έκανε περιπολίες ανοιχτά του νησιού. Πιθανόν και το πλήρωμα της Frondex να έδωσε τα στοιχεία του σκάφους, αφού συνεργάσθηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό των αλλοδαπών, προκειμένου να τους παραλάβουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Ξανά η «προβοκάτσια»
Κύκλοι του λιμεναρχείου Μυτιλήνης αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες αυτές «σαν άλλη μια προβοκάτσια», τις απέδωσαν δε σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για το Λιμενικό Σώμα, σε μια «περίεργη» περίοδο γενικά για τα θέματα της μετανάστευσης.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις 5 Ιουλίου, το Λιμενικό Σώμα στο δελτίο Τύπου με τα συμβάντα που δίνει στη δημοσιότητα, είχε καταχωρήσει το περιστατικό και είχε αναφερθεί σε εντοπισμό και σύλληψη «12 αλλοδαπών ανοιχτά της περιοχής Άκρα Κόρακα». Με βάση αυτό φαίνεται ότι οι λιμενικοί ήταν εκείνοι που τους μετέφεραν στην ακτή. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τον εντοπισμό τους από τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι μπορεί να μην τους παρέλαβαν αλλά να ειδοποίησαν το λιμεναρχείο, οι δε διασώστες στους οποίους αναφέρεται η καταγγελία να είναι στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορούσαν οι λιμενικοί να μην τους παραλάβουν, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί.Η υπόθεση ερευνάται σε κάθε κατεύθυνση και αναμένεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις.


Μεταναστες αυτοκτονουν στα κρατητήρια,πηδαν απο νταλικες και γω δεν ξερω τι αλλο
κι ο Ξενιος Διας χαμογελα μαστουρωμενος απο ψηλα παρεα με το Θεο της Αγαπης.
Αθανατη Ελλας Ελληνων Χριστιανων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου