Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ...ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΣΤΑ ΠΟΣΑ...ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ...

Περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στους ΄Ελληνες φορολογούμενους οι μισθοί των 300 αντιπροσώπων τους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τηλεφωνικές ή άλλες ατέλειες, οι μισθοί υπαλλήλων κτλ. Ενώ κοντά στα 50 εκατ. κοστίζει
η λειτουργία του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά, κάθε βουλευτής αμείβεται με σχεδόν 10.000 ευρώ το μήνα, με τη βασική βουλευτική αποζημίωση να ανέρχεται στις 6.000 ευρώ, ίση δηλαδή με «το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού», όπως σχετικά έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο ποσό αυτό προστίθενται ασφαλώς τα δώρα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, ακόμη όμως και το επίδομα οικογενειακών βαρών, που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Εκτός των παραπάνω, στο βουλευτή χορηγείται αποζημίωση όταν εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο στο εξωτερικό, ίση με το 1/20 της βουλευτικής αποζημίωσης ανά παρουσία, και μάλιστα αφορολόγητο! Αφορολόγητη και ισόποση είναι η αποζημίωση και για τα θερινά τμήματα της Βουλής. Από κει και πέρα, κάθε βουλευτής δικαιούται επίδομα οργάνωσης γραφείου, που ισούται με το 20% της αποζημίωσής του εφόσον εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο ή με 25% για τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες

Παράλληλα, οι βουλευτές δικαιούνται ατελώς 7 ή 8 τηλεφωνικές συνδέσεις (ανάλογα με την περιφέρεια και πάλι) και μέχρι του ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως. Επίσης, μία γραμμή κινητής τηλεφωνίας έως του ποσού των 250 ευρώ μηνιαίως. Στις βουλευτικές παροχές συμπεριλαμβάνεται η αποστολή 1.000 επιστολών το μήνα.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι πιο… επικοινωνιακοί βουλευτές μας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν ήταν απολύτως συνεπείς με την εξόφληση των λογαριασμών τους. Το 2005 το σχετικό χρέος άγγιζε τα 35 εκατ. ευρώ, «τρύπα» που ανέλαβε να ρυθμίσει ο Δ. Σιούφας.
Με απόφαση που πήρε η Βουλή το Νοέμβριο του 2007, εξάλλου, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δικαιούνται τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής (2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, πολυμηχάνημα, συσκευή φαξ, λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο και δορυφορικό δέκτη) έως του ποσού των 5.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Αναφορικά, επίσης, με τη στέγαση των εκτός Λεκανοπεδίου βουλευτών, δικαιούνται να διαμένουν σε ξενοδοχείο ή να μισθώνουν κατοικία και να λαμβάνουν ποσό 1.000 ευρώ. Κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στα γραφεία του 2 επιστημονικούς συνεργάτες, 3 αποσπασμένους υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα και 1 αστυνομικό.
Σύμφωνα, δε, με τον περσινό προϋπολογισμό της Βουλής, οι μισθοί των 1.400 υπαλλήλων άγγιξαν τα 46,5 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και το κόστος μετακινήσεων στα 5 εκατ. Το τηλεοπτικό κανάλι είχε κόστος λειτουργίας 4,5 εκατ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: 800.000 δαπανήθηκαν για γραφική ύλη, 700.000 για είδη καθαριότητας, καθώς και 180.000 για ρουχισμό(!) (τα τελευταία αυτά ποσά τα αντλήσαμε από παλαιότερα δημοσιεύματα,καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής δεν μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν, όπως μας είπαν, λόγω του ότι έκλεισε πρόωρα η εθνική αντιπροσωπεία).

ΕΣΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ,ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ;;;
ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ...ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ...

ΠΡΕΖΑ TV

πηγη:Ελευθερη Κυριακη


Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Πέμπτη, 21 Μάϊος 2009 ...Νεκρός ο Φαντάρος Σ.Α.


ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Εκπρόσωπος Τύπου 21 Μαΐου 2009
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Ο νεοσύλλεκτος Στρατιώτης Σ. Α. ετών 28 από τα Τρίκαλα, παρουσιάσθηκε για κατάταξη με την 2009 Β΄ ΕΣΣΟ, τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2009, στο ΚΕΠΒ στη Θήβα.

Την επομένη το πρωί, 20 Μαΐου 2009, μετά από εξέταση από τον ιατρό και τον ψυχίατρο του Κέντρου, παραπέμφθηκε στη Επιτροπή Απαλλαγών του 401 ΓΣΝΑ, όπου και μετέβη, μαζί με άλλους προς εξέταση οπλίτες με υπηρεσιακό λεωφορείο καθώς και με τη συνοδεία αξιωματικών. Από την Επιτροπή Απαλλαγών έλαβε 2ετή αναβολή στράτευσης. Με την ολοκλήρωση της εξέτασής τους όλοι οι οπλίτες συγκεντρώθηκαν στον καθορισμένο χώρο του 401 ΓΣΝΑ, προκειμένου να επιστρέψουν στη Θήβα. Ο υπόψη οπλίτης δεν εμφανίσθηκε, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής αξιωματικός να τον αναζητήσει στους χώρους του νοσοκομείου καθώς και να τον καλέσει τηλεφωνικά χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι είχε το κινητό του απενεργοποιημένο. Ο αξιωματικός αμέσως ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Διοίκηση του Κέντρου καθώς και τον παππού και αδερφό του υπόψη οπλίτη καθόσον οι γονείς του δεν ανευρέθηκαν. Στη συνέχεια και αφού ο οπλίτης ήταν αδικαιολογήτως απών, οι υπόλοιποι οπλίτες με τους συνοδούς αξιωματικούς, επέστρεψαν στη Θήβα.

Περί την 19:00 της ίδιας ημέρας, ο υπόψη οπλίτης εμφανίσθηκε έξω από την Κεντρική Πύλη του Κέντρου, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει. Αμέσως, μετέβησαν εκεί 2 αξιωματικοί με σκοπό να πείσουν τον στρατιώτη να εισέλθει για ελάχιστο χρόνο, καθώς το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να παραλάβει το απολυτήριό του, εφόσον είχε λάβει 2ετή αναβολή. Όμως ο υπόψη οπλίτης αντί να εισέλθει απομακρύνθηκε, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των αξιωματικών. Στις 22:30 της ίδιας ημέρας, 20 Μαΐου 2009, ο υπόψη οπλίτης, ενώ ήταν πεζός, παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία με κατεύθυνση Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο ύψος του χωριού Βάγια, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ


Από το παραπάνω «ενημερωτικό σημείωμα» αποκαλύπτεται ωμά η πραγματική αντίληψη του Ελληνικού Στρατού για τους νέους ανθρώπους που καλούνται να υπηρετήσουν την υποχρεωτική τους θητεία. Αδιαφορία, συγκάλυψη των ευθυνών των αξιωματικών-διοικητών, φόρτωμα της ευθύνης στο θύμα.

Ο γραφειοκρατικός αποστειρωμένος λόγος του στρατιωτικού συντάκτη αποκλειστικό στόχο έχει να συγκαλύψει τις βαρύτατες ευθύνες των στρατιωτικών γιατρών, των αξιωματικών και των διοικητών, που επέφεραν την απώλεια ενός ακόμη νέου ανθρώπου, να αποφύγει το «δημοσιογραφικό θόρυβο» που τόσο πολύ ενοχλεί στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι επαναλαμβάνουν την χυδαία τακτική τους να επιρρίπτουν την ευθύνη για την απώλεια, που προκάλεσαν οι δικές τους παραλήψεις, στον ίδιο το νεκρό φαντάρο.Ας θέσουμε επομένως ερωτήματα:

Από την Επιτροπή Απαλλαγών ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Σ.Α. 28 ετών από τα Τρίκαλα «έλαβε 2ετή αναβολή στράτευσης». Πρόκειται αναμφίβολα για μια ασυνήθιστη επιλογή της Επιτροπής Απαλλαγών που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος της ψυχικής υγείας του. Θα περίμενε επομένως κανείς, ανάλογη της εξαιρετικής κατάστασης που αντιμετώπιζε ο νεοσύλλεκτος Σ.Α., να ήταν και η μέριμνα των γιατρών που τον εξέτασαν και των αξιωματικών από τη Θήβα που τον συνόδευαν.

Αντί για αυτό, το ενημερωτικό σημείωμα απλώς ομολογεί ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αφού «έχασαν» από τα μάτια τους μέσα στο περιφραγμένο και φυλασσόμενο 401 ΓΣΝΑ το φαντάρο. Αλήθεια, τόσο εύκολα μπορεί να μπαινοβγεί είτε από τα κάγκελα, είτε από την πύλη ένας φαντάρος και μάλιστα με ψυχολογικά προβλήματα; Θα μας απαντήσει μήπως κανένας από το ΓΕΣ και από τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ;

Ας προχωρήσουμε το συλλογισμό μας. Ξέρουμε ότι αποκλειστική ευθύνη για τους νεοσύλλεκτους φαντάρους που επισκέπτονται τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έχουν οι αξιωματικοί που τους συνοδεύουν. Όχι μόνο ευθύνονται να τους πάνε, αλλά και να τους επιστρέψουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης. Αν βεβαίως σημειωθεί το οτιδήποτε, θεωρείται αυτονόητο ότι δε μπορεί να επιστρέψουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης με λιγότερους φαντάρους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι τους λείπει ένας φαντάρος και σαν να μην τρέχει τίποτε πήραν τους υπόλοιπους και επέστρεψαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Θήβας. Αντί να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, τηλεφώνησαν στα συγγενικά του πρόσωπα ενημερώνοντας τους ότι ήταν «αδικαιολογήτως απών» και όχι ότι αυτοί ήταν αδικαιολογήτως ανεύθυνοι και αδιάφοροι!!!

Ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Σ.Α. επέστρεψε στις 19.00 της Τετάρτης 20/05/2009, στο Κ.Ε. Θήβας, στην Κεντρική Πύλη, δηλώνοντας ότι δε θέλει να εισέλθει. Δύο αξιωματικοί προσπάθησαν να τον πείσουν να εισέλθει προκειμένου να πάρει το απολυτήριο του, που προέβλεπε 2ετη αναβολή. Δεν το έπεισαν και ο στρατιώτης Σ.Α. αποχώρησε.

Ξαναρωτάμε: γιατί οι αξιωματικοί δεν ειδοποίησαν τη διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης, τους γιατρούς της μονάδας και τις αρμόδιες αρχές. Ήταν σαφές σε όλους ότι η κατάσταση του ήταν κρίσιμη, ο φαντάρος αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα υγείας και η γνώση όσων είχαν προηγηθεί με την αποχώρηση εν κρυπτώ του φαντάρου από το 401 ΓΣΝΑ υποδείκνυαν άλλου είδους συμπεριφορά, πολύ πιο υπεύθυνη και ειδική.

Τελικά, ο φαντάρος αποχώρησε και για τους αξιωματικούς και τη διοίκηση της μονάδας «δεν έτρεξε τίποτε». Αφού τον «έχασαν» στο 401 ΓΣΝΑ, αφού δεν αντιμετώπισαν με υπεύθυνο τρόπο τη φυγή του και δεν οργάνωσαν την ανεύρεση του, άφησαν έναν ταραγμένο άνθρωπο, που οι ίδιες οι Στρατιωτικές Υγειονομικές Αρχές είχαν διαγνώσει το μεγάλο του πρόβλημα να αποχωρήσει από την πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης στη Θήβα «αφού δε μπόρεσαν να τον πείσουν να μπει για να πάρει το απολυτήριο του……».

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο στρατός και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε νοιάζεται για τους φαντάρους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαπιστωθεί πρόβλημα υγείας οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να «ξεφορτωθούν το πρόβλημα», δηλαδή το φαντάρο και όχι να του παράσχουν κάθε δυνατή φροντίδα και επιστημονική υποστήριξη.

Το μακάβριο τέλος του Στρατιώτη Σ.Α., που λίγες ώρες αργότερα παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία με κατεύθυνση Αθήνα-Θες/κη αποκαλύπτει την εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων.

Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο νέο έγκλημα που σημειώθηκε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την νέα απώλεια του στρατιώτη Σ.Α. είναι οι αξιωματικοί που τον συνόδευαν, οι διοικήσεις των 401 ΓΣΝΑ και του Κέντρου Εκπαίδευσης Θήβας, αλλά κυρίως η αντίληψη και η νοοτροπία που διέπει την Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά και πάλι, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη του νεκρού φαντάρου, θα αναμέναμε τις παραιτήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Β.Μεϊμαράκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Γράψα και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Βούλγαρη.


Δε μπορεί να δολοφονούνται νέοι άνθρωποι και η ευθύνη να βαραίνει τους ίδιους.


Δε μπορεί να κλείνουμε τα μάτια και να συνεχίζουμε σα να μην συνέβη τίποτε.


Πρέπει ή δεν πρέπει να «ξηλωθούν», αν δεν έχουν το ηθικό σθένος να παραιτηθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί;


Ερώτηση που απευθύνεται σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας


ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ;


Αν νοσταλγείτε που και που τα παραμύθια που σας έλεγαν οι γιαγιάδες σας στην τρυφερή σας ηλικία τότε έχουμε μια πολύ καλή πρόταση. Ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι την Παρασκευή 22 Μάη στο Σαράι, το «Βοτάνι- Βοτανάκι», μόνο που το παραμύθι αυτό δεν έχει ήρωες πρίγκιπες και βασιλοπούλες, ούτε γουρουνάκια (αυτήν την εποχή απαγορεύονται) και κακούς λύκους. Πρωταγωνιστές οι Καλικάντζαροι, αυτά τα δαιμόνια όντα, κακομούτσουνα κατά τη λαϊκή παράδοση, που ενοχλούν τους ανθρώπους.
Σκιαχτήκατε ; Εγώ πάλι απόρησα και αποφάσισα να μάθω από πρώτο χέρι, προτού παρακολουθήσω την παράσταση, τι…..συμβαίνει!
Έτσι συνάντησα δύο από τους συντελεστές της παράστασης τη Γιούλη Αθουσάκη, απόφοιτη του εργαστηρίου δραματικής τέχνης του θεάτρου Παράθλαση, και το Θοδωρή Προυσαλη, ο οποίος εμφανίζεται ως τραγουδιστής σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, σε ένα καφέ (καλού κακού σκέφτηκα ας είμαστε με κόσμο, μπορεί να είναι καλικάντζαροι μεταμορφωμένοι σε δυο γλυκύτατους ανθρώπους) και μιλήσαμε για το Βοτάνι Βοτανάκι, αλλά και την…τέχνη στην αγέλαστη πόλη μας.

Ερώτηση: Λοιπόν παιδιά θέλω να μου πείτε τα πάντα για το Βοτάνι Βοτανάκι

Γιούλη: Η ιδέα να ανεβεί σε μία θεατρική μορφή η Αγέλαστη Πολιτεία των αδελφών Κατσιμιχα και οι Καλικάντζαροι ήταν του Θοδωρή Προύσαλη, που κάθεται αυτή τη στιγμή δίπλα μου, (χειροκρότημα) ο οποίος πέρα από το ότι θεωρούσε ότι το παραμύθι αυτό μπορεί να έχει τριβές και στοιχεία από την καθημερινότητα μας ήθελε να κάνει και ένα πάντρεμα των τεχνών, μουσική και θέατρο. Τώρα αν τα καταφέραμε δεν ξέρω…

Θοδωρής: Ελπίζω να τα καταφέραμε. Η όλη επεξεργασία του κειμένου και γενικά το πάντρεμα όπως είπε και η Γιούλη το πραγματοποιήσαμε μαζί με τον Πάνο Δεληνικόπουλο, απόφοιτο του εργαστηρίου δραματικής τέχνης του θεάτρου Παράθλαση & του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ που σκηνοθέτησε την παράσταση ενώ την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιάννης ο Στολάκης, που παίζει κρουστά, και ο Γιάννης ο Μιχαηλίδης μαζί…Τον τίτλο του παραμυθιού τον έδωσε…

Γιούλη: Η Μυρτώ Βραυροσυνού η οποία παίζει φλάουτο ενώ στα σκηνικά και τα κοστούμια βοήθησε η Βίκυ η Γιούσιου, αν και δεν καταφέραμε να τα βάλουμε στο χώρο.

Ερώτηση: Η ιστορία λοιπόν του παραμυθιού είναι…
Θοδωρής:… η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι οι οποίοι βάζουν τους αγέλαστους ανθρώπους μιας οποιαδήποτε πόλης να γίνουν γελαστοί και χαρούμενοι και να διασκεδάσουν.

Γιούλη: Ουσιαστικά είναι ο γνωστός μύθος που υπάρχει σε διάφορα παραμύθια με τους καλικαντζάρους που ροκανίζουν το δέντρο της γης κάθε Χριστούγεννα. Η διαφορά σε αυτό το παραμύθι είναι ότι βαρέθηκαν να κάνουν τα ίδια και τα ίδια και αυτό είναι που τους κάνει πολιτικά πρόσωπα, ότι δεν τους ενδιαφέρει μονάχα η φάρσα αλλά τους ενδιαφέρει να γίνει κάτι…Το τι είναι αυτό το κάτι το δοκιμάζουν με το να κάνουν τους αγέλαστους ανθρώπους, καλή ώρα τους γύρω μας , να γελάσουν να συμμετέχουν στη φάρσα τους . Αυτό τους κάνει να μην είναι απλοί γελωτοποιοί αλλά να είναι το στοιχείο της αμφισβήτησης, ουσιαστικά της αγέλαστης πολιτείας, μιας οποιασδήποτε πόλης σύγχρονης που ζούμε. Αμφισβητούνε ουσιαστικά τα εξουσιαστικά κομμάτια της , τα στείρα έθιμα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αντιδράσουν σε αυτό που βιώνουν…

Θοδωρής: …την έλλειψη φαντασίας ίσως, την έλλειψη της διαφορετικότητας.

Γιούλη: Θεωρούν ουσιαστικά ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να έλθει μέσα από μια μεγάλη γιορτή, είτε γιορτή είναι αυτό που σημαίνει η ίδια η λέξη, είτε μια μεγάλη κινητοποίηση . Και ακριβώς για αυτό το λόγο επειδή έτσι τους είδαμε εμείς τους καλικάντζαρους, η παράσταση έχει και πάρα πολλά στοιχεία επικαιρότητας με όλα αυτά που έγιναν με το Δεκέμβρη, την Κωνσταντίνα την Κούνεβα, με αυτά που γίνονται καθημερινά με τους εργαζόμενους, με τη νεολαία. Και μια και είπα νεολαία ως φέροντες αυτής της αλλαγής και της γιορτής οι καλικάντζαροι επέλεξαν τα παιδιά

Θοδωρής:… τα οποία είναι η ελπίδα…

Γιούλη: ακριβώς η νέα γενιά τα παιδιά που και μετά από αυτή η μέρα της γιορτής, του πανυγηριού ,που ήρθαν τα πάνω κάτω, είναι τα μόνα που συνέχισαν και τραγουδούσαν το τραγούδι των καλικάντζαρων το Ρουμ Παπα Ρουμ Παπαρούνα.

Ερώτηση: Το γεγονός ότι το παραμύθι στην παράσταση σας, ακολουθεί την επικαιρότητα φαίνεται από το ότι κάθε φορά προσθέτετε και νέα στοιχεία… (έχει παιχτεί ήδη 5 φορές)
Γιούλη: Ακριβώς προσπαθήσαμε να βγάλουμε το στίγμα των Χριστουγέννων

Θοδωρής: και.. το κάναμε παντός καιρού (γέλια…)

Γιούλη: Και φυσικά για να επιτευχθεί ο σκοπός ώστε η παράσταση να συνδυάζει και θέατρο και τραγούδι έχουνε μπει τραγούδια που θεωρούμε ότι ταιριάζουν και από άλλους καλλιτέχνες και από άλλους δημιουργούς, ακούσματα διαφορετικών ειδών

Ερώτηση: Εδώ μάλλον δε λέμε τίποτε παραπάνω για την παράσταση ώστε να κινήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου και να έρθει να το παρακολουθήσει την Παρασκευή 22 Μάη στο Σαράι.

Γιούλη: Πάντως είναι πολύ σημαντικό να γίνονται στην πόλη τέτοιες προσπάθειες, που άρχισαν ήδη να γίνονται από μικρά σχήματα, ώστε να μην είναι σκέτη πλέον μια μουσική σκηνή, να μην είναι σκέτο θέατρο και η διαδικασία αυτή να βάζει τον κόσμο σε ένα παιχνίδι .
Θοδωρής: Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να βρούμε χώρους όχι αμιγώς θεατρικούς αλλά και μπαρ ώστε να υπάρχει και η συμμετοχή του κόσμου.

Ερώτηση: Ο κόσμος πως αντιμετώπισε τη δική σας παράσταση, αυτό το πάντρεμα μουσικής και θεάτρου;

Θοδωρής: Κατά βάση οι κριτικές ήταν θετικές και φαινόταν ότι ο κόσμος διασκέδασε

Γιούλη: Αυτό φαινόταν από το γεγονός ότι τους είχε μείνει το στιχάκι Ρουμ Παπαρούνα και το τραγουδούσαν για καμιά εβδομάδα!

Θοδωρής: Α… να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι η παράσταση μας στις 22 Μάη θα γίνει στα πλαίσια του φεστιβάλ Μονοπάτια στην Πόλη που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, ο κιθαρίστας μας ο Γιάννης ο Μιχαηλίδης.

Γιούλη: Ο οποίος μέσα από την εταιρεία Μονοπάτια προσπαθεί να σπάσει το κατεστημένο των υπόλοιπων εταιρειών παραγωγής, να ανακαλύψει και να προωθήσει νέους καλλιτέχνες μουσικά ή όχι σχήματα της πόλης διοργανώνοντας τους κάποιες παραστάσεις γνωρίζοντας τους με άλλο κόσμο και στα πλαίσια αυτής της ιδέας ξεκινά και η προσπάθεια των Μονοπατιών με το φεστιβάλ που διαρκεί 15 μέρες .

Ερώτηση: Ας περάσουμε σε κάτι άλλο. Τέχνη και Θεσσαλονίκη.

Θοδωρής: Όσον αφορά στην μουσική γενικά γίνονται πράματα αν και σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει σε όλα η αίσθηση του τίποτα. Γενικά υπάρχουν μικρά σχήματα, τα περισσότερα καλά και ενδιαφέροντα αλλά δε φαίνονται στην πόλη. Θα έλεγα ότι
υπάρχει μια μιζέρια στη Θεσσαλονίκη, μια μιζέρια που συναντιέται και από την πλευρά των καλλιτεχνών και από την πλευρά των ανθρώπων που διοργανώνουν.

Γιούλη: Όσον αφορά στο θέατρο είμαι 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και έχω δει τεράστια διαφορά από τότε που πρωτοήρθα εδώ μέχρι σήμερα, το μονοπώλιο του κρατικού θεάτρου έχει σπάσει, έχουν δημιουργηθεί αρκετά σχήματα αρκετά μικρά θεατράκια και πειραματικές σκηνές οι οποίες ανοίγονται στον κόσμο, μικρές ομάδες όπως η φοιτητική, πολλά περισσότερα performances σε μπαρ… Γενικά πάνε καλύτερα τα πράματα φυσικά σε σχέση πάντα με την Αθήνα που το κοινό είναι πιο ανοιχτό στο διαφορετικό. Επίσης στον ίδιο τομέα υπάρχει αρκετά μεγάλο πρόβλημα όσον αφόρα στη χρηματοδότηση, δηλαδή το υπουργείο πολιτισμού πέρα από τρία γνωστά θέατρα στη Θεσσαλονίκη οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες δεν τις έχει αναγνωρίσει ακόμα, δεν τις προωθεί και δεν τις υποβοηθάει για αυτό είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια με τα Μονοπάτια του Γιάννη Μιχαηλίδη που προσπαθούν να προσεγγίσουν μικρότερα σχήματα αλλά πολλά υποσχόμενα .

Η συζήτηση με τη Γιούλη και το Θοδωρή συνεχίστηκε λίγο ακόμα αλλά δυστυχώς η έλλειψη παραπάνω χώρου δεν μας επιτρέπει να τη μεταφέρουμε. Ευχαρίστησα τα παιδιά (αν και έμεινα με την αμφιβολία για το αν είναι καλικάντζαροι γιατί με έκαναν να γελάσω αυτό το απόγεμα στην… αγέλαστη πολιτεία μας) και φυσικά ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Παρασκευή 22 Μάη στο Σαράι .
Μέχρι τότε θα σιγοτραγουδάω το Ρουμ Παπαρουμ Ρουμ Παπαρούνα.
Ελπίδα Μιχαηλίδου

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΡΝΤΙΤΙΝΙΕΡΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ 35ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΗΣ...








Τον ξυλοδαρμό της από δύο αστυνομικούς καταγγέλλει 35χρονη γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η οποία συνελήφθη όταν ενεργοποίησε κατά λάθος τον συναγερμό του καταστήματος που διατηρεί ο σύζυγός της στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναίκα υπέβαλε έγκληση σε βάρος του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου και ενός αστυνομικού του ίδιου Τμήματος οι οποίοι φέρονται ότι «την χτύπησαν και επιχείρησαν να την πνίξουν με τα χέρια τους». Η ίδια κρατείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου για «αντίσταση κατά της αρχής» και «εξύβριση».

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες το πρωί, όταν η γυναίκα πήγε να ανοίξει το μπακάλικο του συζύγου της στην πλατεία Αθωνος, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Κατά λάθος ενεργοποίησε τον συναγερμό του καταστήματος, ο οποίος άρχισε να «χτυπάει», και μέχρι να πάρει οδηγίες από τον άνδρα της για την απενεργοποίησή του, έφτασαν στο σημείο δύο αστυνομικοί. Της ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά εκείνη αρνήθηκε επειδή έφερε μαζί της αστυνομική ταυτότητα. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και οι αστυνομικοί φέρονται ότι την έσυραν με τη βία μπροστά στα μάτια άλλων επαγγελματιών της περιοχής.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ,ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ;;;;ΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ;;;;ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΒΕΒΑΙΑ,ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ...
prezatv , tvxs , enet

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μια διαφορετική ματιά στο "μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών"


Στον διαγωνισμό που οργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ ο Μέγας Αλέξανδρος ψηφίσθηκε ως ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών. Πώς έφτασε όμως ο λεγόμενος «μεγάλος στρατηλάτης» ως την άλλη άκρη του κόσμου; Πέρα από τον μύθο, υπάρχουν και οι σφαγές στη διάρκεια των κατακτητικών εκστρατειών…
Μια εναλλακτική ματιά πάνω στους «Μεγάλους» της ιστορίας, ανάμεσά τους και στο «Μέγα» Αλέξανδρο, προσφέρει ο Κυριάκος Σιμόπουλος στο βιβλίο του, «Ο μύθος των ‘μεγάλων’ της ιστορίας». Για «νοθεία της ιστορίας» κάνει λόγο ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι πρόσωπα του δημόσιου βίου που πρωταγωνιστούν σε αποτρόπαια εγκλήματα θεωρούνται ιερά και αδιαμφισβήτητα, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων, ή έστω ωραιοποιημένα υπό το μανδύα του ηρωισμού και της ανδρείας που επέδειξαν για την «εξαγωγή» του πολιτισμού στους «βάρβαρους» κι «απολίτιστους».
«Δήμιοι και τύραννοι λαών ηρωοποιούνται, εξευγενίζονται και εξεικονίζονται με φωτοστέφανο. Απόπειρα κριτικής έρευνας γύρω από παρόμοια πρόσωπα θεωρείται συχνά βέβηλη και αντεθνική πράξη! Εδραιώνεται έτσι η φήμη ηγεμόνων που πρέπει να προκαλούν φρίκη και απέχθεια και να θεωρούνται όνειδος για την ανθρωπότητα. Νομιμοποιείται η παραχάραξη της ιστορίας από την εκάστοτε εξουσία και τιμώνται οι εξωνημένοι υμνωδοί και αυλοκόλακες».
«Μέγας ο Αλέξανδρος που υποδούλωσε τις ελεύθερες και αυτόνομες ελληνικές πόλεις και κατέλυσε τους ελεύθερους θεσμούς και το πολίτευμα της γνήσιας δημοκρατίας – συμφορά για τους Έλληνες και την ανθρωπότητα – προκαλώντας την παρακμή του κλασικού πολιτισμού. Μέγας ο Αλέξανδρος που γέμισε την Ελλάδα και την Ασία με πτώματα και ερείπια», αναφέρει ο συγγραφέας στο εν λόγω βιβλίο.
Μετά το φόνο του πατέρα του, Φιλίππου Β', ο Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, εξοντώνει όλους τους συγκληρονόμους του θρόνου για να αναλάβει την εξουσία. Η είδηση για τη δολοφονία του Φίλιππου «προκάλεσε γενική έκρηξη χαράς στις ελληνικές πόλεις», σημειώνει ο συγγραφέας. Ακολούθησε ο ξεσηκωμός των ελληνικών πόλεων που διεκδικούν την ανεξαρτησία και αυτονομία τους. Μόνο οι Θεσσαλοί παρέμειναν υπάκουοι στην μακεδονική μοναρχία. Πολλές περιοχές όπως η Αιτωλία, Αμβρακία, Ήλιδα, Αρκαδία, Αργολίδα, εκδιώκουν τους πράκτορες του Φιλίππου και ανασυγκροτούν την άμεση δημοκρατία, αναφέρει το βιβλίο.
Για την καταστολή του ξεσηκωμού των ελληνικών πόλεων ο Αλέξανδρος οργανώνει εκστρατεία στην νότια Ελλάδα για την κατάπνιξη των ανταρσιών και τον εξαναγκασμό των πόλεων να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του νέου μονάρχη. Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείται το 2ο Συνέδριο της Κορίνθου το οποίο αναγνωρίζει τον Αλέξανδρο ως “στρατηγό αυτοκράτορα” και επανεπικυρώνει το σχέδιο “κοινής” εκστρατείας κατά των Περσών, με το σύνθημα της εκδίκησης για τις ελληνικές συμφορές πριν ενάμισι αιώνα, σημειώνει ο συγγραφέας. Ωστόσο, τα δύο Συνέδρια της Κορίνθου (το πρώτο, την εποχή του Φίλιππου) αποτελούν συνέπεια καταναγκασμού και οι αποφάσεις τους «αποτελούσαν εντολές της μακεδονικής μοναρχίας και όχι προϊόν ελεύθερων διαβουλεύσεων», επισημαίνει ο Κ. Σιμόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό συντελείται και το ολοκαύτωμα της Θήβας. Τις σφαγές και τη λεηλασία ακολούθησε η αιχμαλωσία όλων των παιδιών της πόλης, ενώ «έδωσε εντολή να ξεθεμελιωθεί η Θήβα», προκειμένου να αποθαρρύνει κάθε ένοπλη εξέγερση. Τόσο κατά τον Πλούταρχο, όσο και κατά τον Πολύβιο, η ολοκληρωτική καταστροφή της Θήβας απέβλεπε στον εκφοβισμό των υπόλοιπων Ελλήνων ώστε να μην προβούν σε ένοπλο αγώνα και να υποταχθούν στην μακεδονική μοναρχία.
Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, συντελούνται σφαγές ελληνικών πόλεων, τις οποίες είχε αναλάβει να απελευθερώσει από τον περσικό ζυγό. Οι περισσότερες συνθηκολόγησαν και όσες αντιστάθηκαν υπέστησαν συμφορές. Ακόμα και η εντολή του Αλέξανδρου για κατάλυση των ολιγαρχικών καθεστώτων και αποκατάσταση της παραδοσιακής αυτονομίας και των δημοκρατικών θεσμών υπήρξε – κατά τον συγγραφέα – «μια υποκριτική εξαγγελία για να προσελκύσει τη συμπάθεια των μικρασιατικών πόλεων και να αποτρέψει την ένοπλη αντίστασή τους». Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, η στάση του Αλέξανδρου απέναντι σε κάθε ελληνική πόλη, εύνοια ή διωγμός, καθοριζόταν από την υποταγή ή όχι των κατοίκων.
Η κατάκτηση των ασιατικών χωρών συνοδευόταν από ολοκληρωτική καταστροφή και εγκλήματα, αναφέρει ο συγγραφέας. Ισοπέδωση πόλεων, σφαγή πληθυσμών, εμπρησμοί, βασανιστήρια. Στην Τύρο της Συρίας, το 332 π.Χ., ενώ έπεσαν οι υπερασπιστές της πόλης μετά από πολύμηνη πολιορκία, ο Αλέξανδρος έκανε σκλάβους τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ θανάτωσε με σταύρωση 2000 νέους της Τύρου. Τον ίδιο χρόνο στη Γάζα, μετά την άλωσή της, διέταξε να σφαγιαστούν όλοι οι νέοι, πάνω από 10.000 στο σύνολό τους. «Ήταν τόσο συστηματική η τρομακτική σφαγή κατά την προέλαση στο εσωτερικό της Ασίας που, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Μακεδόνες, ‘τα σπαθιά στόμωσαν, παραμορφώθηκαν, καθώς λιάνιζαν τα κορμιά’».
Όπως παρατηρεί ο Κ. Σιμόπουλος, οι βαρβαρότητες του Αλέξανδρου συγκλόνιζαν τους αρχαίους συγγραφείς, ακόμα και τους υμνητές του, που αναφέρονται στις ομαδικές σφαγές πληθυσμών μετά την άλωση και τα ολοκαυτώματα περιοχών όπως στη Φοινίκη και στη Σογδιανή (332π.Χ.), στην Ινδία (326 π.Χ.), στη Ζάγρο (323 π.Χ.) κ.α. Παράλληλα, ο συγγραφέας ασκεί έντονη κριτική και στην αντιμετώπιση του Αλέξανδρου απέναντι στα ίδια τα μνημεία και έργα τέχνης του ανατολικού πολιτισμού, αρκετά από τα οποία υπέστησαν εμπρησμούς και κατεδαφίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καταστροφή της Περσέπολης, που κατά τον Διόδωρο ήταν η πλουσιότερη πόλη του κόσμου. «Μετά την άλωση οι Μακεδόνες εξόντωσαν όλους τους άνδρες και ρίχτηκαν στη διαρπαγή».
«Οι βαρβαρότητες θα ολοκληρωθούν με την ολοσχερή καταστροφή του πολυφημισμένου στην οικουμένη για τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς και τα ιστορικά κειμήλια ανακτορικού συγκροτήματος. Μνημεία και σημαντικά έργα τέχνης που αποτελούσαν μια δυναμική σύνθεση και πλούσια ενότητα πολιτιστικών παραδόσεων και τεχνοτροπιών, ασσυριακών και αιγυπτιακών αλλά και με έκδηλες επιρροές του ελληνικού πολιτισμού διαμέσου της Ιωνίας».
Με την κατάκτηση του περσικού κράτους, ο Αλέξανδρος αισθάνεται ως Ασιάτης μονάρχης και νόμιμος διάδοχος του Κύρου, αναφέρει ο συγγραφέας. Υπάρχει πλέον μια μεγάλη αυτοκρατορία, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί απλά μια ασήμαντη, μακρινή επαρχία, συμπληρώνει. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος υιοθετεί το μεγαλείο και τη χλιδή της περσικής Αυλής καθώς και την απολυταρχική συμπεριφορά των Ασιατών ηγεμόνων. «Αξιώνει να τιμάται ως Πέρσης μονάρχης, κάτι απαράδεκτο για το εκστρατευτικό σώμα που έχει γαλουχηθεί με άλλες παραδόσεις. Προσεγγίζει και περιποιείται τους Ασιάτες μεγιστάνες, εξευτελίζει και θανατώνει τους Ελληνομακεδόνες». Μετά το φόνο του Δαρείου, ο Αλέξανδρος εμφανίζεται ως κληρονόμος της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Αδελφοποιείται με την άρχουσα τάξη, διαβεβαιώνοντας τους αυλικούς και αξιωματούχους του Δαρείου ότι είναι προστάτης και σύμμαχός τους. Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας, ο Αλέξανδρος μεταμορφώθηκε σε γνήσιο μονάρχη της Ανατολής.
«Ο Αλέξανδρος περιβάλλεται από Πέρσες αξιωματούχους, συμπεριφέρεται ως Ασιάτης μονάρχης. Σατράπες και αριστοκράτες της Περσίας συνωστίζονται στην Αυλή του. Και βίος αναίσχυντος ατιμωτικής κραιπάλης», γράφει ο Κ. Σιμόπουλος. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για «εκπερσισμό» του Αλέξανδρου, στον οποίο «οφείλεται και η εμφάνιση στον ελληνικό κόσμο και στους κατοπινούς αιώνες, του τίτλου «βασιλεύς» με τις παρεπόμενες ιδιότητες – απολυταρχία, μεγαλοπρέπεια, χλιδή κτλ. Δεν ήταν άγνωστος στην προαλεξανδρινή εποχή αλλά δεν ταυτιζόταν με την απόλυτη εξουσία».
Όσον αφορά στις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από την Ευρώπη στην Ασία και το αντίστροφο, ο Κ. Σιμόπουλος κάνει λόγο για βάρβαρη μέθοδο. Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τακτική είχε στόχο τη δημιουργία μιας νέας, συναδελφωμένης κοινότητας με τις επιμιξίες και τους συγγενικούς δεσμούς, ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει ένα άλλο επιχείρημα. «Η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών αποτελούσε πάντοτε μια βάρβαρη αλλά ασφαλή μέθοδο σκλαβωμού ή ηθικού αφοπλισμού λαών και ανθρώπινων ομάδων, πολιτική που ακολούθησαν πάμπολα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε όλους τους καιρούς και σε όλους τους τόπους». Ανακοινώθηκε εχθές ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών, όπως προέκυψε από τον διαγωνισμό που οργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, την τελική τριάδα συνιστούσαν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κολοκοτρώνης και ο Παπανικολάου, υπονοώντας σαφώς την ιστορική συνέχεια του έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τελικός νικητής, όπως αναμενόταν από τον χαρακτήρα του διαγωνισμού, ο Μέγας Αλέξανδρος. Νικητής, ωστόσο, που κατά πάσα πιθανότητα θα κέρδιζε και σε ανάλογο διαγωνισμό – αν υπήρχε – και στην γείτονα χώρα. Πώς έφτασε όμως ο λεγόμενος «μεγάλος στρατηλάτης» ως την άλλη άκρη του κόσμου; Πέρα από τον μύθο, υπάρχει και μια άλλη αλήθεια. Η ιστορία των σφαγών που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια των κατακτητικών εκστρατειών…
Μια εναλλακτική ματιά πάνω στους «Μεγάλους» της ιστορίας, ανάμεσά τους και στο «Μέγα» Αλέξανδρο, προσφέρει ο Κυριάκος Σιμόπουλος στο βιβλίο του, «Ο μύθος των ‘μεγάλων’ της ιστορίας». Για «νοθεία της ιστορίας» κάνει λόγο ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι πρόσωπα του δημόσιου βίου που πρωταγωνιστούν σε αποτρόπαια εγκλήματα θεωρούνται ιερά και αδιαμφισβήτητα, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων, ή έστω ωραιοποιημένα υπό το μανδύα του ηρωισμού και της ανδρείας που επέδειξαν για την «εξαγωγή» του πολιτισμού στους «βάρβαρους» κι «απολίτιστους».
«Δήμιοι και τύραννοι λαών ηρωοποιούνται, εξευγενίζονται και εξεικονίζονται με φωτοστέφανο. Απόπειρα κριτικής έρευνας γύρω από παρόμοια πρόσωπα θεωρείται συχνά βέβηλη και αντεθνική πράξη! Εδραιώνεται έτσι η φήμη ηγεμόνων που πρέπει να προκαλούν φρίκη και απέχθεια και να θεωρούνται όνειδος για την ανθρωπότητα. Νομιμοποιείται η παραχάραξη της ιστορίας από την εκάστοτε εξουσία και τιμώνται οι εξωνημένοι υμνωδοί και αυλοκόλακες».
«Μέγας ο Αλέξανδρος που υποδούλωσε τις ελεύθερες και αυτόνομες ελληνικές πόλεις και κατέλυσε τους ελεύθερους θεσμούς και το πολίτευμα της γνήσιας δημοκρατίας – συμφορά για τους Έλληνες και την ανθρωπότητα – προκαλώντας την παρακμή του κλασικού πολιτισμού. Μέγας ο Αλέξανδρος που γέμισε την Ελλάδα και την Ασία με πτώματα και ερείπια», αναφέρει ο συγγραφέας στο εν λόγω βιβλίο.
Μετά το φόνο του πατέρα του, Φιλίππου Β', ο Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών, εξοντώνει όλους τους συγκληρονόμους του θρόνου για να αναλάβει την εξουσία. Η είδηση για τη δολοφονία του Φίλιππου «προκάλεσε γενική έκρηξη χαράς στις ελληνικές πόλεις», σημειώνει ο συγγραφέας. Ακολούθησε ο ξεσηκωμός των ελληνικών πόλεων που διεκδικούν την ανεξαρτησία και αυτονομία τους. Μόνο οι Θεσσαλοί παρέμειναν υπάκουοι στην μακεδονική μοναρχία. Πολλές περιοχές όπως η Αιτωλία, Αμβρακία, Ήλιδα, Αρκαδία, Αργολίδα, εκδιώκουν τους πράκτορες του Φιλίππου και ανασυγκροτούν την άμεση δημοκρατία, αναφέρει το βιβλίο.
Για την καταστολή του ξεσηκωμού των ελληνικών πόλεων ο Αλέξανδρος οργανώνει εκστρατεία στην νότια Ελλάδα για την κατάπνιξη των ανταρσιών και τον εξαναγκασμό των πόλεων να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του νέου μονάρχη. Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείται το 2ο Συνέδριο της Κορίνθου το οποίο αναγνωρίζει τον Αλέξανδρο ως “στρατηγό αυτοκράτορα” και επανεπικυρώνει το σχέδιο “κοινής” εκστρατείας κατά των Περσών, με το σύνθημα της εκδίκησης για τις ελληνικές συμφορές πριν ενάμισι αιώνα, σημειώνει ο συγγραφέας. Ωστόσο, τα δύο Συνέδρια της Κορίνθου (το πρώτο, την εποχή του Φίλιππου) αποτελούν συνέπεια καταναγκασμού και οι αποφάσεις τους «αποτελούσαν εντολές της μακεδονικής μοναρχίας και όχι προϊόν ελεύθερων διαβουλεύσεων», επισημαίνει ο Κ. Σιμόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό συντελείται και το ολοκαύτωμα της Θήβας. Τις σφαγές και τη λεηλασία ακολούθησε η αιχμαλωσία όλων των παιδιών της πόλης, ενώ «έδωσε εντολή να ξεθεμελιωθεί η Θήβα», προκειμένου να αποθαρρύνει κάθε ένοπλη εξέγερση. Τόσο κατά τον Πλούταρχο, όσο και κατά τον Πολύβιο, η ολοκληρωτική καταστροφή της Θήβας απέβλεπε στον εκφοβισμό των υπόλοιπων Ελλήνων ώστε να μην προβούν σε ένοπλο αγώνα και να υποταχθούν στην μακεδονική μοναρχία.
Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, συντελούνται σφαγές ελληνικών πόλεων, τις οποίες είχε αναλάβει να απελευθερώσει από τον περσικό ζυγό. Οι περισσότερες συνθηκολόγησαν και όσες αντιστάθηκαν υπέστησαν συμφορές. Ακόμα και η εντολή του Αλέξανδρου για κατάλυση των ολιγαρχικών καθεστώτων και αποκατάσταση της παραδοσιακής αυτονομίας και των δημοκρατικών θεσμών υπήρξε – κατά τον συγγραφέα – «μια υποκριτική εξαγγελία για να προσελκύσει τη συμπάθεια των μικρασιατικών πόλεων και να αποτρέψει την ένοπλη αντίστασή τους». Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, η στάση του Αλέξανδρου απέναντι σε κάθε ελληνική πόλη, εύνοια ή διωγμός, καθοριζόταν από την υποταγή ή όχι των κατοίκων.
Η κατάκτηση των ασιατικών χωρών συνοδευόταν από ολοκληρωτική καταστροφή και εγκλήματα, αναφέρει ο συγγραφέας. Ισοπέδωση πόλεων, σφαγή πληθυσμών, εμπρησμοί, βασανιστήρια. Στην Τύρο της Συρίας, το 332 π.Χ., ενώ έπεσαν οι υπερασπιστές της πόλης μετά από πολύμηνη πολιορκία, ο Αλέξανδρος έκανε σκλάβους τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ θανάτωσε με σταύρωση 2000 νέους της Τύρου. Τον ίδιο χρόνο στη Γάζα, μετά την άλωσή της, διέταξε να σφαγιαστούν όλοι οι νέοι, πάνω από 10.000 στο σύνολό τους. «Ήταν τόσο συστηματική η τρομακτική σφαγή κατά την προέλαση στο εσωτερικό της Ασίας που, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Μακεδόνες, ‘τα σπαθιά στόμωσαν, παραμορφώθηκαν, καθώς λιάνιζαν τα κορμιά’».
Όπως παρατηρεί ο Κ. Σιμόπουλος, οι βαρβαρότητες του Αλέξανδρου συγκλόνιζαν τους αρχαίους συγγραφείς, ακόμα και τους υμνητές του, που αναφέρονται στις ομαδικές σφαγές πληθυσμών μετά την άλωση και τα ολοκαυτώματα περιοχών όπως στη Φοινίκη και στη Σογδιανή (332π.Χ.), στην Ινδία (326 π.Χ.), στη Ζάγρο (323 π.Χ.) κ.α. Παράλληλα, ο συγγραφέας ασκεί έντονη κριτική και στην αντιμετώπιση του Αλέξανδρου απέναντι στα ίδια τα μνημεία και έργα τέχνης του ανατολικού πολιτισμού, αρκετά από τα οποία υπέστησαν εμπρησμούς και κατεδαφίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καταστροφή της Περσέπολης, που κατά τον Διόδωρο ήταν η πλουσιότερη πόλη του κόσμου. «Μετά την άλωση οι Μακεδόνες εξόντωσαν όλους τους άνδρες και ρίχτηκαν στη διαρπαγή».
«Οι βαρβαρότητες θα ολοκληρωθούν με την ολοσχερή καταστροφή του πολυφημισμένου στην οικουμένη για τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς και τα ιστορικά κειμήλια ανακτορικού συγκροτήματος. Μνημεία και σημαντικά έργα τέχνης που αποτελούσαν μια δυναμική σύνθεση και πλούσια ενότητα πολιτιστικών παραδόσεων και τεχνοτροπιών, ασσυριακών και αιγυπτιακών αλλά και με έκδηλες επιρροές του ελληνικού πολιτισμού διαμέσου της Ιωνίας».
Με την κατάκτηση του περσικού κράτους, ο Αλέξανδρος αισθάνεται ως Ασιάτης μονάρχης και νόμιμος διάδοχος του Κύρου, αναφέρει ο συγγραφέας. Υπάρχει πλέον μια μεγάλη αυτοκρατορία, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί απλά μια ασήμαντη, μακρινή επαρχία, συμπληρώνει. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος υιοθετεί το μεγαλείο και τη χλιδή της περσικής Αυλής καθώς και την απολυταρχική συμπεριφορά των Ασιατών ηγεμόνων. «Αξιώνει να τιμάται ως Πέρσης μονάρχης, κάτι απαράδεκτο για το εκστρατευτικό σώμα που έχει γαλουχηθεί με άλλες παραδόσεις. Προσεγγίζει και περιποιείται τους Ασιάτες μεγιστάνες, εξευτελίζει και θανατώνει τους Ελληνομακεδόνες». Μετά το φόνο του Δαρείου, ο Αλέξανδρος εμφανίζεται ως κληρονόμος της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Αδελφοποιείται με την άρχουσα τάξη, διαβεβαιώνοντας τους αυλικούς και αξιωματούχους του Δαρείου ότι είναι προστάτης και σύμμαχός τους. Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας, ο Αλέξανδρος μεταμορφώθηκε σε γνήσιο μονάρχη της Ανατολής.
«Ο Αλέξανδρος περιβάλλεται από Πέρσες αξιωματούχους, συμπεριφέρεται ως Ασιάτης μονάρχης. Σατράπες και αριστοκράτες της Περσίας συνωστίζονται στην Αυλή του. Και βίος αναίσχυντος ατιμωτικής κραιπάλης», γράφει ο Κ. Σιμόπουλος. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για «εκπερσισμό» του Αλέξανδρου, στον οποίο «οφείλεται και η εμφάνιση στον ελληνικό κόσμο και στους κατοπινούς αιώνες, του τίτλου «βασιλεύς» με τις παρεπόμενες ιδιότητες – απολυταρχία, μεγαλοπρέπεια, χλιδή κτλ. Δεν ήταν άγνωστος στην προαλεξανδρινή εποχή αλλά δεν ταυτιζόταν με την απόλυτη εξουσία».
Όσον αφορά στις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από την Ευρώπη στην Ασία και το αντίστροφο, ο Κ. Σιμόπουλος κάνει λόγο για βάρβαρη μέθοδο. Σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τακτική είχε στόχο τη δημιουργία μιας νέας, συναδελφωμένης κοινότητας με τις επιμιξίες και τους συγγενικούς δεσμούς, ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει ένα άλλο επιχείρημα. «Η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών αποτελούσε πάντοτε μια βάρβαρη αλλά ασφαλή μέθοδο σκλαβωμού ή ηθικού αφοπλισμού λαών και ανθρώπινων ομάδων, πολιτική που ακολούθησαν πάμπολα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε όλους τους καιρούς και σε όλους τους τόπους».

Να και ενα ευχαριστο επιτελους,μπας και γελασει λιγο το χειλακι μας

Τέλος στη ζωή του έβαλε 65χρονος στην περιοχή Βιάννου Ηρακλείου.Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα ψυχολογικά προβλήματα τον ώθησαν ώστε να αυτοπυροβοληθεί με κυνηγητική καραμπίνα. Ωστόσο οι συγγενείς του καταγγέλλουν ότι έπεσε σε κατάθλιψη όταν του ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να πάρει σύνταξη, επειδή του έλειπαν 300 ένσημα.
Ο 65χρονος εργαζόταν μέχρι και πριν από ένα χρόνο, είχε καταθέσει τα χαρτιά του για να συνταξιοδοτηθεί και δεν άντεξε τη σκληρή στάση με την οποία τον αντιμετώπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του. Κλείστηκε στο σπίτι του και με μία καραμπίνα έθεσε τέρμα στη ζωή του, ενώ άφησε πίσω του ένα σημείωμα μέσα από το οποίο ζητούσε από την οικογένειά του να τον συγχωρέσει. «Συγχωρέστε με αλλά δεν αντέχω άλλο», ανέφερε μεταξύ άλλων το ιδιόχειρο σύντομο σημείωμά του. Ηταν παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών και παππούς.
ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΧΕ ΓΑΜΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ,ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ...ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ Ν ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ...ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ...ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ 300 ΕΝΣΗΜΑ...ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ...ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ,ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ...ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ ΤΗΝ ΧΡΕΩΝΕΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΟΥ.
απο prezatv

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 2 ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ 2 ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΡΕΝ)






Ο ΣΥΡΙΖΑ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καταγγέλλει την αναίτια, αυθαίρετη και απρόκλητη σύλληψη από την ιταλική αστυνομία δύο Ελλήνων φοιτητών, στελεχών της νεολαίας της ΚΟΕ και εκλεγμένων εκπροσώπων της Αριστερής Ενότητας στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε για μια ακόμα φορά η αστυνομία του Μπερλουσκόνι, θα πραγματοποιήσει αύριο (Τρίτη 19/5) το πρωί στις 10:00 διαμαρτυρία στην έδρα του επίτιμου Ιταλού προξένου στην οδό Κων/νου Καραμανλή 47, απέναντι από το Ιπποκράτειο.
Στους 2 Έλληνες φοιτητές θα απαγγελθούν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής. Σε περίπου ένα μήνα ο ανακριτής θα κρίνει το βάσιμο ή όχι της κατηγορίας και σε όλη τη διαδικασία θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρους του Δικτύου των Κομμουνιστών και γενικότερα του ιταλικού κινήματος. Σήμερα το απόγευμα πήγαν στο νοσοκομείο, ώστε να γίνει ιατροδικαστική έκθεση για τους εμφανείς τραυματισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της σύλληψης.
Να σημειωθεί ότι οι συλλήψεις των φοιτητών, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο Έλληνες, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 18/5 το πρωί κατά τη διάρκεια ειρηνικής φοιτητικής εκδήλωσης στο Τορίνο με αφορμή τη «Σύνοδο Κορυφής Πανεπιστημίων του G8».
Αυτήν την εκδήλωση, που αποτελεί μέρος της Αντισυνόδου την οποία οργανώνει το ιταλικό φοιτητικό «Ανώμαλο Κύμα» και οι προοδευτικοί πανεπιστημιακοί, προσπάθησε να σταματήσει η Αστυνομία του Μπερλουσκόνι, σε μια προφανή απόπειρα τρομοκράτησης ενόψει της αυριανής πανεκπαιδευτικής διαδήλωσης στο Τορίνο.
Να σημειωθεί ότι η σύλληψη είναι πρώτο θέμα σε πολλά ΜΜΕ της Ιταλίας, όπως οι εφημερίδες «La Stampa» και «Repubblica».

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Την τελευταίαπερίοδο πυκνώνουν οι επιθέσεις ατόμων από τον αναρχικό χώρο ενάντια σε μέληαριστερών οργανώσεων, ανθρώπους που συμμετέχουν σε κινηματικές παρεμβάσεις ήευρύτερες δραστηριότητες, με χαρακτηριστικότερη –και αποκρουστικότερη− αυτήενάντια στο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ.

Δεν έχουμε σκοπόνα εξετάσουμε τις πολιτικές απόψεις αυτών που πραγματοποιούν τις επιθέσεις,γιατί δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται στηναντικατάσταση της κριτικής από την επιβολή, στην πλήρη απόρριψη του λόγου προςόφελος της βίας, στην αποθέωση μιας εργολαβικής αντίληψης για το «επαναστατικάσωστό» που οδηγεί στη λογοκρισία και τον τραμπουκισμό.

Όλα αυτά δενέχουν καμία σχέση με το απελευθερωτικό κίνημα και δυσφημούν τον αναρχικό χώρο –με αυτή την έννοια, είναι πρωτίστως καθήκον των συλλογικοτήτων του αναρχικούχώρου να καταγγείλουν ανοιχτά αυτές τις πρακτικές.

Πρόκειται γιαμια νοσηρή κατάσταση που εξαφανίζει κάθε όριο μεταξύ της επαναστατικής βίας καιτου συμμορίτικου τραμπουκισμού, καλλιεργεί πρωτόγονα, βάρβαρα και σεξιστικάαντανακλαστικά και συκοφαντεί όλο το κίνημα.

Επιτέλους,έχουμε πολλούς και σοβαρούς εξωτερικούς εχθρούς, δεν χρειάζεται να κατασκευάζουμε και «εσωτερικούς»!

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΔΑΓΚΩΤΟ


Στις εκλογές πρέπει όλοι να ψηφίσουμε ΛΑΟΣ. Με αυτόν τρόπο θα στείλουμε στις Βρυξέλλες και τα 22 στελέχη του ΛΑΟΣ -που συμπεριλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο- και θα τα ξεφορτωθούμε για 4 χρόνια. Θα είναι μια ανάσα για τη χώρα.Παράλληλα, και οι 22 ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ θα πάρουν τα αυτιά των υπόλοιπων Ευρωπαίων βουλευτών -με τις στριγκλιές τους και τις τσιρίδες τους- και θα τους αναγκάζουν να ικανοποιούν όλα τα ελληνικά αιτήματα. ΛΑΟΣ δαγκωτό!
πιτσιρικος

ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ


Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Διέθεσα όλη την ζωή μου στους αγώνες της ιταλικής εργατικής τάξης μέσα από τις γραμμές του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, της Γενικής Συνομοσπονδία Ιταλών Εργατών. Στις 20 Ιουλίου του 2001 στην Γένοβα κατά την διάρκεια της βίαιης καταστολής της πορείας των συγκεντρωμένων κατά της συνόδου των G8 δολοφονήσανε τον γιο μου Κάρλο Τζουλιάνι. Από τότε η κύρια προσπάθειά μου είναι να θυμίζω και να καταγγέλλω εκείνα τα τραγικά γεγονότα, να ζητώ την αλήθεια και την δικαιοσύνη.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων, που καταπατώνται όλο και πιο συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαία για να βάλουμε φράγμα στους αυταρχικούς κατήφορους που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάμαι και χαιρετίζω τους πρόσφατους αγώνες της ελληνικής νεολαίας που έδωσαν νέα ώθηση και ελπίδα στους αγώνες όλης της ευρωπαϊκής νεολαίας. Ενώνω την φωνή μου με τις δικές σας προσπάθειες για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη των ευρωεκλογών.


Τζουλιάνο Τζουλιάνι

EUROVISION 2009:ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ Ο ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ,ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ...

Πανέτοιμη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή για τον ημιτελικό και τον τελικό της Γιουροβίζιον, που θα διεξαχθούν στο στάδιο Ολιμπίνσκι της Μόσχας. Ο Σάκης Ρουβάς έχει κλέψει τις εντυπώσεις και όλοι ψάχνουν να τις βρουν.
Όλοι εδώ στη Μόσχα έχουν εντυπωσιαστεί με την απλότητα του Σάκη, ο οποίος παίζει συνέχεια καρπαζιές με τους δημοσιογράφους και πλακώνεται -για πλάκα- στις σφαλιάρες με όποιον περνάει από μπροστά του. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον Σάκη να παίρνει από τα χέρια μιας γριούλας τις σακούλες με τα ψώνια από τη λαϊκή και να τις μεταφέρει στο σπίτι της - μάλιστα, της έβαλε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο και της επισκεύασε το θερμοσίφωνα. Η ευγένεια του Έλληνα σταρ μαθεύτηκε αμέσως εδώ στη Μόσχα και δεν είναι λίγοι αυτοί που, μόλις τον βλέπουν, αφήνουν σκόπιμα να τους πέσει κάτι, για να σκύψει αμέσως ο Σάκης και να το σηκώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο Σάκης από τα γόνατά του - παράλληλα επανήλθε το πρόβλημα μηνίσκου που αντιμετωπίζει ο Σάκης από ένα παλιότερο τραυματισμό του στο νυχτερινό κέντρο που εμφανιζόταν· ο Σάκης είχε πατήσει ένα γαρύφαλλο και στη συνέχεια έκανε ένα τριπλό άξελ και ένα διπλό τόλουπ πριν προσγειωθεί πάνω στη Μαριάννα Λάτση, που καθόταν ανύποπτη στο πρώτο τραπέζι και μασούλαγε φιστίκια.
Τα περισσότερα από τα τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν τις πρώτες μέρες λύθηκαν, αφού οι διοργανωτές κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με ρεύμα τη σκηνή, ώστε να λειτουργήσει ο κυλιόμενος διάδρομος - αν καταφέρουν να τροφοδοτήσουν με ρεύμα και τις τουαλέτες του σταδίου, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί όλοι πάνε και τα κάνουν στα τυφλά, με αποτέλεσμα τα καπάκια να είναι χάλια και οι χέστρες τίγκα στην κουράδα, αφού κανείς δεν βλέπει πού είναι το καζανάκι. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πρόβας, ο κυλιόμενος διάδρομος δεν λειτούργησε και ο Σάκης αναγκάστηκε να περπατήσει με τα πόδια τρία μέτρα προς τα δεξιά και τρία μέτρα προς τα αριστερά,με συνέπεια να γίνει ράκος από την κούραση. ...
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην ελληνική αποστολή μετά από μια συνέντευξη του Σάκη σε Ρώσο δημοσιογράφο. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν έχει κάνει έρωτα με Ρωσίδα, Ουκρανή ή Μογγόλα, ο Σάκης απάντησε αρνητικά. Οι Ρώσοι εξέλαβαν την απάντηση ως προσβολή και παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, οπότε ο Σάκης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική δήλωση, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο Σάκης δήλωσε πως δεν έχει κάνει ποτέ έρωτα στη ζωή του και πως έγινε πατέρας με τεχνητή γονιμοποίηση επειδή έχει αποφασίσει να παραμείνει παρθένοςμέχρι να παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο.
ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ
(ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΘΩΔΗΣΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΣΧΟΛΕΊΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ EUROVISION)...

ΠΡΕΖΑ TV14-5-2009

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η αλληλεγγύη τους μου μυρίζει λογοκρισία, μπουρδολογία και τζάμπα μαγκιά απο www.tkoronakis.wordpress.com


Για τις 10:15 σήμερα το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η πρεμιέρα της παράστασης “Το κίτρινο σκυλί” στο Από μηχανής Θέατρο.

Με αφορμή την επίθεση με καυστικό οξύ κατά της Βουλγάρας γυναίκας, συνδικαλίστριας, μετανάστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο συγγραφέας Μισέλ Φάις έγραψε ένα μακρύ μονόλογο μιας νέας γυναίκας.

Δεν ξέρω αν το έργο είναι καλό ή κακό και ίσως να μην μάθουμε και ποτέ.
Κάποιοι “επαναστάτες” εργολάβοι της αλληλεγγύης αποφάσισαν για όλους μας στο όνομα της αλληλεγγύης να μην ξεκινήσει η σημερινή παράσταση.
Τα έσοδα από την σημερινή παράσταση όπως και από την τελευταία ήταν αποφασισμένο και ανακοινωμένο να δοθούν στην Κ. Κούνεβα. Αυτό όμως καθόλου δεν εμπόδισε τους περίπου 30 “υπεραλληλέγγυους” από το “πρωτοπόρο”, “επαναστατικό” τους “καθήκον”.
Πριν ξεκινήσει η παράσταση λοιπόν στόλισαν τους γύρω τοίχους με συνθήματα, πέταξαν τρικάκια, στρίμωξαν σε μια γωνία και γιουχάρισαν το συγγραφέα του έργου και εν συνεχεία κάποιοι από αυτούς μπήκαν στην αίθουσα του θεάτρου πέταξαν μπογιές στις εξέδρες και στο σκηνικό, καταστρέφοντάς το και αποχώρησαν εν ειρήνη ενώ η σκόνη από τους πυροσβεστήρες γέμιζε το θέατρο με αυτή την λεπτή κίτρινη σκόνη.
Αχ αυτή τη σκόνη διάφοροι από μας δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ, μιας και κάποιοι “υπερεπαναστάτες”, για να δείξουν την καθαρότητα τους, εκδικήθηκαν όσους και όσες διοργανώναμε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Αθήνας ανοίγοντας όλους τους πυροσβεστήρες του γηπέδου μπάσκετ.
Μετά την αποχώρηση των “υπεραλληλέγγυων” περιττό να πω πως πλάκωσαν οι κάμερες και καταλαβαίνετε τα ρεπορτάζ των αυριανών δελτίων…

Το πράγμα έχει ξεφύγει και αυτό πρέπει να το συζητάμε ανοιχτά πια μέσα στο κίνημα.
Έχουμε γεμίσει φωτεινές πρωτοπορίες που στο όνομα της εξέγερσης, στο όνομα αγωνιστών και δεν ξέρω ποιου “επαναστατικού σχεδίου” κάνουν την μία καγκουριά μετά την άλλη και όποιος τους λέει μια γνώμη είναι τουλάχιστον ξεπουλημένος, υποταγμένος, γραφειοκράτης και φυσικά κομματόσκυλο.
Δεν είναι ένα και δύο πια τα περιστατικά.
Ο Πανούσης τραμπουκίζεται και του απαγορεύεται να μιλήσει μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο την ώρα μάλιστα που το άσυλο βρίσκεται στο στόχαστρο.
Απλοί υπάλληλοι του ΗΣΑΠ βρίζονται, τραμπουκίζονται και φτάνουμε μετά από την βλακώδη επίθεση σε σταθμό του ΗΣΑΠ μέχρι την ποινικοποίηση των επιβατών του ηλεκτρικού και την κατηγοριοποίηση τους στους υποταγμένους μόνο και μόνο επειδή πηγαίνουν στις δουλειές τους με το τρένο.
Σήμερα διάβασα στο ίντυ και μια καταγγελία για βια κατά γυναικών στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων από “εξεγερμένο” άντρα που δεν μπορεί να συγκρατήσει την “επαναστατικότητά” του.
Ο Δεκέμβρης μας άφησε πολλές σπουδαίες παρακαταθήκες, μας άφησε χιλιάδες όμορφες εξεγερμένες στιγμές, άφησε όμως σε πολύ κόσμο και την ωμή αναίτια βία ως μία από τις τακτικές, ως ένα καθημερινό μέσο αγώνα και αυτό δεν μπορώ να φανταστώ που θα φτάσει.
Μας αφήνει ακόμα διάφορες βλακώδεις φωτισμένες πρωτοπορίες. Πολλές τις είχαμε και από πριν αλλά μετά το Δεκέμβρη οι αυτόκλητοι σωτήρες έχουν γίνει ανυπόφοροι.
Δεν μπορεί να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μας αφορά όλους και όλες που ζήσαμε τον Δεκέμβρη, όλους και όλες που θεωρούμε πως βρισκόμαστε στην Αριστερά,στο κίνημα,στο δρόμο.
Τουλάχιστον ας το κουβεντιάσουμε

Επίθεση με μπογιές κατά θεατρικής παράστασης για την Κ.Κούνεβα

Επίθεση με μπογιές δέχτηκε το βράδυ της Κυριακής το «Από Μηχανής Θέατρο» και η εμπνευσμένη από την επίθεση στην Κ. Κούνεβα θεατρική παράσταση, «Το κίτρινο σκυλί», ενώ η ίδια είχε δώσει την έγκρισή της για το έργο. Στο μεταξύ, «αδράνεια και ολιγωρία στην εξέλιξη της ανακριτικής έρευνας» καταγγέλλουν οι δικηγόροι της συνδικαλίστριας και εκπρόσωποι του κινήματος συμπαράστασης.

Το έργο του Μισέλ Φάις, «Το κίτρινο σκυλί», είναι ένας μακρύς μονόλογος επηρεασμένος από την δολοφονική επίθεση κατά της μετανάστριας και συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η ομάδα των 20-25 ατόμων υποστήριξε, μέσα από τα συνθήματα που φώναζαν και έγραψαν στους τοίχους, ότι: «Βγάζετε λεφτά από τον πόνο της Κούνεβα» και «Κάνατε αστικό θέμα την Κούνεβα».

Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, ο συγγραφέας του έργου χαρακτήρισε «αδιανόητο» ό,τι συνέβη και επισήμανε ότι: «τα χθεσινοβραδινά έσοδα προορίζονταν για την Κ. Κούνεβα, η οποία έχει ενημερωθεί και έχει δεχθεί με θέρμη την παράσταση και μάλιστα θέλει να την παρακολουθήσει και η μητέρα της και οι γιατροί που τη φροντίζουν». Τόνισε ακόμα, ότι οι δράστες της επίθεσης οικειοποιήθηκαν έννοιες και λέξεις που χρησιμοποιούν άνθρωποι του αναρχικού χώρου.

«Αδράνεια και ολιγωρία στην εξέλιξη της ανακριτικής έρευνας»

Σε διάβημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και την προϊστάμενη Αρχή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναμένεται να προβούν εντός των ημερών οι δικηγόροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα και εκπρόσωποι του κινήματος συμπαράστασης προς τη 45χρονη συνδικαλίστρια. Σκοπός του διαβήματος είναι η καταγγελία της «αδράνειας και της ολιγωρίας στην εξέλιξη της ανακριτικής έρευνας», σχεδόν πέντε μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η άτυχη συνδικαλίστρια έξω από το σπίτι της.

Παράλληλα, δεδομένου ότι τόσο καιρό μετά τα αποτελέσματα των ανακριτικών διαδικασιών για τον εντοπισμό του δράστη είναι μηδενικά, στις 21 Μαΐου, οι δικηγόροι της Κ. Κούνεβα και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, καθώς και η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού(ΠΕΚΟΠ), έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου. Αντικείμενό της θα αποτελέσει η βραδεία εξέλιξη της ανακριτικής έρευνας, αλλά και οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν για την «ανάδειξη των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας».

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Έθνος», η μητέρα της Κ. Κούνεβα, κ. Έλενα Ντέτσεβα δηλώνει απογοητευμένη από την πορεία των ερευνών, αλλά και από τις προσπάθειες που γίνονται. «Αν θέλουν να τον βρουν, θα τον βρουν. Μπορεί και να τον ξέρουν και να μην το λένε», δηλώνει.

Η κόρη της εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον 10ο όροφο του «Ευαγγελισμού», στη μονάδα αυξημένης φροντίδας. Έχει κάνει πολλαπλές επεμβάσεις. Πρόσφατα έκανε μία «για να ανοίξει ο οισοφάγος της», έχει κάνει τραχειοτομή, έχει χάσει πλήρως την όραση από το ένα της μάτι και βλέπει μόνο κατά 60% από το άλλο.



Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Το ΕΣΡ δεν προστάτεψε ποτέ την Θώδη από τους τηλε-κανίβαλους

Ποιος ξεχνα τον Κατελη,τον Ταμπακη και τα υπολοιπα ''ταλεντα'' της Πανια η οποια στο βωμο της τηλεθεασης εξεφτελιζε πραγματικα τους δυσμοιρους προκαλωντας γελια στους συνενοχους ελληνες τηλεθεατες.Ποιος δε θυμαται τον προβληματικοτατο Καραμπετιαν στις εκπομπες με το Στρατακη.Τον Πετρο Μιχο στο σχολιασμο των αγωνων του Ολυμπιακου.Τωρα,νεο θυμα η Εφη Θωδη.
Αντιγραφω απο το troktiko

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ
Μέχρι τελικής πτώσης. Να την τρελάνουν τελείως και να εκμεταλλεύονται την κατάσταση της για λίγα νούμερα τηλεθέασης. Ακόμα και όταν είχε το πρόβλημα και ήταν εμφανές κανείς δεν σκέφθηκε να πει: stop! Ακόμα και ο Λάκης Λαζόπουλος την Τρίτη έκανε εκπομπή και είχε μέσα και την Έφη Θώδη! Λες και αυτή η γυναίκα ήταν το επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης. Πάρε τα αποτελέσματα και εσύ Λάκη και εσύ Θέμο και εσύ Μαρριέτα και εσύ Μικρούτσικε και εσύ Δρούζα και όλοι όσοι βγάλατε στην εκπομπή σας την Θώδη!Μιλάμε για το τελευταίο δίμηνο που η ...γυναίκα έλεγε ότι κάνει θαύματα. Και το ΕΣΡ δεν έκανε ποτέ τίποτα. Άχρηστοι στην δουλειά τους. Μόνο πρόστιμα βάζουν για κρυφές κάμερες και επειδή θίγεται κάποιος βουλευτής και προσφεύγει στους διορισμένους. Για τους άλλους όμως; Τους απροστάτευτους;Προσέξτε τι λέμε. Δεν είναι η αιτία τα κανάλια που μπήκε στο τρελάδικο. Όμως την εκμεταλλεύτηκαν. Δεν την βοήθησαν. Την άρμεξαν για την τηλεθέαση. Αυτονόητο είναι ότι έχει πρόβλημα για να μπήκε στην κλινική. Όμως από κάπου ξεχειλίζει το ποτήρι. Και όταν έκανε όλα τα χατίρια των καναλιών ήταν πια φανερό πως είχε παραδοθεί. Σε κάποιον ασθενή δεν του δίνεις για τροφή ένα από τα αίτια που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.